Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri, herkesin katkıda bulunabileceği blok zinciri adı verilen, merkezi olmayan, açık yazılımlar tarafından desteklenmektedir. Blok zinciri denilirler çünkü, gerçekten ağdaki ilk işleme kadar izlenebilen veri zincirleri -uzun bir tren düşünebilirsiniz- tarafından oluşmuşlardır. Ve açık kaynaklı olduklarından, temellerindeki kodu sürdürmek ve geliştirmek için topluluklarına güvenirler.
Fork, ne zaman bir topluluk blok zincirin protokolünde veya temel kurallarında bir değişiklik yaparsa oluşur. Bu olduğunda, zincir ayrılır ve orijinaliyle aynı geçmişi paylaşan ancak yeni bir yöne doğru ilerleyen ikinci bir blok zinciri oluşturur.
Yumuşak çatallanma vs Sert çatallanma
Yumuşak çatallanma (Soft Fork)
Yumuşak çatallanmayı blok zinciri için yazılım yükseltimi olarak düşünün. Tüm kullanıcılar tarafından benimsendiğinde, bir para biriminin yeni kurallar dizesi olur. Yumuşak çatallanmalar, hem Bitcoin hem de Ethereum'a genellikle programlama aşamasında, yeni özellikler ve işlevler getirmek için kullanılmıştır. Sonuç tek bir blok zincir olduğundan, değişiklikler çatallanmadan önceki bloklarla geriye dönük olarak uyumludur.
Sert çatallanma (Hard Fork)
Kod çok fazla değiştiğinde, yeni sürüm artık önceki bloklarla geriye dönük olarak uyumlu olmadığında, sert çatallanma gerçekleşir. Bu senaryoda, blok zinciri ikiye ayrılır: orijinal blok zinciri ve yeni kurallar dizesini takip eden yeni versiyon. Bu tamamen yeni bir kripto para birimi yaratır ve birçok iyi bilinen coinlerin kaynağıdır. Bitcoin Cash ve Bitcoin Gold gibi kripto para birimleri, sert çatallanma ile orijinal Bitcoin blok zincirinden gelişmiştir.
Forklar kripto ortamını değiştirmeye nasıl devam ediyor?
-Ethereum blok zinciri, belirli kriterlere ulaşıldığında otomatik olarak önceden belirlenmiş eylemleri uygulayan kod parçaları olan "akıllı sözleşmeleri" çalıştırmak için tasarlanmıştır. Akıllı sözleşme uygulamaları, oyunlardan lojistik aletlerine ve DeFi dapplerine kadar her şeyi içerir.
-Tüm bu uygulamaları çalıştıran platform Ethereum blok zincirini bilgisayarın işletim sistemi gibi düşünebilirsiniz. Buna göre, çeşitli Ethereum forkları, öncekilerin eksik olabileceği özellikler veya verimlilikleri ekleyen bir işletim sisteminin daha yeni sürümleri gibidir.
-Daha eski bir fork kararlı, kanıtlanmış bir platform olarak devam edebilirken, yeni bir fork geliştiricilere onunla etkileşim kurmanın tamamen yeni yollarını sunabilir.
-Soft fork'u 'yazılım yükseltmesi' (telefonunuzun en son işletim sistemine güncellenmesi gibi), hard fork'u tamamen yeni bir işletim sistemi gibi düşünün (Mac OS'un UNIX'in evrimi olması gibi).
Was this article helpful?
That’s Great!
Thank you for your feedback
Sorry! We couldn't be helpful
Thank you for your feedback
Feedback sent
We appreciate your effort and will try to fix the article